Закрита італійська піца кальцоне.

4




Тільки не смійтеся, але дослівно з італійської назва закритої піци у формі півмісяця calzone перекладається як… «штани» або «панталони». Звідки взялося таке дивне ім’я, не пам’ятають навіть італійці, хоча, як ви піцу ні назвете, все одно отримаєте відмінний результат – тонка хрустка скоринка приховує розімлілу від ніжності лаву з томатів, шинки, грибів і сиру.

Інгредієнти:

– 160 мл води
– 5 г дріжджів швидкодіючих
– 2 ч. л. солі
– 25 мл оливкової олії extra virgin
– 250 р борошна м’яких сортів тонкого помелу
– 2 ст. л. оливкової олії для подачі (за бажанням можете використовувати оливкову олію, настояне на перці чилі)

Для томатного соусу:

– 100 мл рубаних томатів у власному соку
– 2 ст. л. оливкової олії
– 1 ч. л. орегано
– 1/2 ч. л. цукру
– сіль, перець

Для начинки:

– 100 г печериць
– 2 зубчики часнику
– 100 г шинки
– 4 ст. л. оливкової олії
– жменю шпинату
– 125 г моцарели
– сіль, перець

Рецепт приготування:

Закрытая итальянская пицца кальцоне

1. Приготуйте тісто. У теплій воді розведіть дріжджі і сіль. Додайте масло, перемішайте.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

2. Борошно просіяти гіркою на робочу поверхню, в центрі зробіть невелике заглиблення і поступово вливайте теплу воду з дріжджами.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

3. Вимішуйте тісто, поки воно не стане однорідним і еластичним і не перестане прилипати до рук. Скачайте тісто в кулю, викладіть в миску, накрийте рушником або плівкою і приберіть в тепле місце на 30-40 хвилин.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

4. Приготуйте соус. Для цього подрібнені томати у власному соку змішайте з оливковою олією, орегано, додайте сіль, перець і цукор. Добре перемішайте і відставте в сторону.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

5. Очистіть печериці від забруднень і наріжте великими скибочками. Очистіть часник і наріжте тонкими кільцями. Великими скибочками порізати шинку.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

6. У добре розігріту сковороду влийте оливкову олію для смаження. Обсмажуйте на ньому гриби 3-4 хвилини до золотистого кольору. Додайте шинку, часник і, помішуючи, обсмажуйте ще півхвилини. Додайте листя шпинату і зніміть з вогню. Посоліть, поперчіть. Перемішайте і дайте шпинату осісти.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

7. Коли тісто підійде, розкачати його на присипаної борошном поверхні в коло діаметром приблизно 40 див.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

8. На половину пласта, відступивши від краю 1,5 см, викладіть начинку, зверху полийте томатним соусом, покладіть шматочки моцарели.

Закрытая итальянская пицца кальцоне

9. Накрийте піцу другою половиною тіста і защипайте краю. Духовку розігрійте до 230 С. Піцу перекладіть на застелений пергаментом деко і випікайте 15-17 хвилин до золотистого кольору. Готову піцу дістаньте з духовки, дайте постояти 3-4 хвилини і подавайте, окропивши оливковою олією.

Рецепт: Антон Булигін, шеф-кухар кулінарного журналу «Хлібсіль».
Фото: Катерина Дьоміна.

Посилання по темі:

Солодкі картини або морозиво замість фарб