Тільки не смійтеся, але дослівно з італійської назва закритої піци у формі півмісяця calzone перекладається як… «штани» або «панталони». Звідки взялося таке дивне ім’я, не пам’ятають навіть італійці, хоча, як ви піцу ні назвете, все одно отримаєте відмінний результат – тонка хрустка скоринка приховує розімлілу від ніжності лаву з томатів, шинки, грибів і сиру.
Інгредієнти:
– 160 мл води
– 5 г дріжджів швидкодіючих
– 2 ч. л. солі
– 25 мл оливкової олії extra virgin
– 250 р борошна м’яких сортів тонкого помелу
– 2 ст. л. оливкової олії для подачі (за бажанням можете використовувати оливкову олію, настояне на перці чилі)
Для томатного соусу:
– 100 мл рубаних томатів у власному соку
– 2 ст. л. оливкової олії
– 1 ч. л. орегано
– 1/2 ч. л. цукру
– сіль, перець
Для начинки:
– 100 г печериць
– 2 зубчики часнику
– 100 г шинки
– 4 ст. л. оливкової олії
– жменю шпинату
– 125 г моцарели
– сіль, перець
Рецепт приготування:
1. Приготуйте тісто. У теплій воді розведіть дріжджі і сіль. Додайте масло, перемішайте.
2. Борошно просіяти гіркою на робочу поверхню, в центрі зробіть невелике заглиблення і поступово вливайте теплу воду з дріжджами.
3. Вимішуйте тісто, поки воно не стане однорідним і еластичним і не перестане прилипати до рук. Скачайте тісто в кулю, викладіть в миску, накрийте рушником або плівкою і приберіть в тепле місце на 30-40 хвилин.
4. Приготуйте соус. Для цього подрібнені томати у власному соку змішайте з оливковою олією, орегано, додайте сіль, перець і цукор. Добре перемішайте і відставте в сторону.
5. Очистіть печериці від забруднень і наріжте великими скибочками. Очистіть часник і наріжте тонкими кільцями. Великими скибочками порізати шинку.
6. У добре розігріту сковороду влийте оливкову олію для смаження. Обсмажуйте на ньому гриби 3-4 хвилини до золотистого кольору. Додайте шинку, часник і, помішуючи, обсмажуйте ще півхвилини. Додайте листя шпинату і зніміть з вогню. Посоліть, поперчіть. Перемішайте і дайте шпинату осісти.
7. Коли тісто підійде, розкачати його на присипаної борошном поверхні в коло діаметром приблизно 40 див.
8. На половину пласта, відступивши від краю 1,5 см, викладіть начинку, зверху полийте томатним соусом, покладіть шматочки моцарели.
9. Накрийте піцу другою половиною тіста і защипайте краю. Духовку розігрійте до 230 С. Піцу перекладіть на застелений пергаментом деко і випікайте 15-17 хвилин до золотистого кольору. Готову піцу дістаньте з духовки, дайте постояти 3-4 хвилини і подавайте, окропивши оливковою олією.
Рецепт: Антон Булигін, шеф-кухар кулінарного журналу «Хлібсіль».
Фото: Катерина Дьоміна.
Посилання по темі:
Солодкі картини або морозиво замість фарб