З присмаком осені: чим корисний гарбуз

22

Про те, чим конкретно корисний гарбуз для здоров’я, вчені різних країн сперечаються досі. Єдине, в чому їх думки сходяться: гарбуз — справжній чемпіон за змістом різноманітних корисних речовин. У м’якоті цього овоча в надлишку містяться вітаміни і мікроелементи, в насінні — цінні поліненасичені жирні кислоти і цинк.

Чим корисний гарбуз для здоров’я?

Відповідаючи на питання, чим корисна гарбуз , і якими благами вона здатна поділитися з нами, варто докладніше придивитися до того, яке багатство корисних речовин міститься в цьому овочі.

Дієтологи не брешуть, коли стверджують, що за вмістом корисних речовин гарбуз можна записати в чемпіони. У ній присутні природні цукру, каротин і маса корисних вітамінів. Наприклад, вітаміни групи в, а також вітаміни с, е, рр, т і к.гарбуз корисна багато чим, але ось зміст в ній вітамінів т і к особливо цінно. Вітамін т здатний значно прискорювати обмінні процеси в організмі, налагоджувати безперебійну роботу всієї системи шлунково-кишкового тракту, навіть при наявності серйозних проблем з травленням. А вітамін к відповідає за згортання крові.

Каротин, пектин, залізо …

Чим корисна гарбуз ще, крім вітамінів? в першу чергу наявністю мікроелементів-калію, кальцію, заліза. А також каротину, якого всупереч загальній помилці, міститься в гарбузі в 5 разів більше ніж в моркві. Саме тому нерідко офтальмологи, для профілактики деяких очних хвороб, радять щодня їсти саме гарбуз, а не моркву. Вміст заліза в гарбузі теж дуже велике, саме тому гарбузові страви повинні вживати ті, хто страждає анемією.

Також в гарбузі не так давно були виявлені пектинові речовини, які заслужили собі славу відмінних чистильників — вони склеюють і виводять з організму токсини і навіть деякі отрути. Крім того, завдяки вмісту солей калію гарбуз корисна при захворюванні нирок — причому як для їх профілактики, так і для лікування.

Часом гарбуз навіть корисніше ніж медичні препарати. Наприклад, для профілактики хронічних закрепів і захворювань сечовидільної системи дуже корисний свіжий гарбузовий сік.

Що корисніше-м’якоть або насіння?

Дієтологи досі сперечаються, з’ясовуючи, чим гарбуз більш корисна: своєю м’якоттю або ж насінням. Насіння гарбуза містять цінне харчове масло, яке за вмістом корисних поліненасичених жирних кислот нітрохи не поступається оливковій. Крім того, в насінні гарбуза у великій кількості присутній цинк. Недарма дерматологи радять людям, що страждають запаленням шкіри, хворобою акне або лупою щодня з’їдати жменю гарбузового насіння.

Не кажучи вже про те, що гарбузове насіння здавна вважаються чудовим засобом від паразитів.