Як правильно дотримуватися Великий піст.

18




Великий піст у цьому році розпочнеться 18 березня і триватиме до Пасхи, яка припадає на 5 травня. Про те, чому слід дотримуватися обмежень у харчуванні під час посту з релігійної точки зору, розповість Біблія. А фахівці розкажуть, як правильно постити з точки зору вашого здоров’я.

Що потрібно знати, щоб правильно дотримуватися посту в домашніх умовах? По-перше, обмежувати харчування потрібно поступово. Так, за три тижні до Великого посту потрібно дотримуватися «підготовчі тижні». На першому тижні варто постити в середу і п’ятницю, на другий – обмежити споживання м’яса, і на третьому тижні пост вже не дотримується у середу і п’ятницю – в ці дні вживаються так звані «сирні» продукти (молоко, сир, масло, яйця).

По-друге, під час посту основою вашого раціону повинні стати крупи, бобові, овочі, фрукти, гриби, горіхи, насіння, зелень, проростки зернових. Не забувайте і про питному режимі – необхідно вживати 1,5-2 л рідини в добу. Це може бути не тільки чиста вода, а й компоти, морси, киселі, трав’яні чаї. До речі, пісну їжу краще не смажити.

Для того, щоб ваше пісне меню було розмаїтішим і менш прісним, Валентина Лихачова, шеф-кухар ресторану слов’янської кухні «Остожье», радить: «Використовуйте при приготуванні їжі більше прянощів, зверніть увагу на заморожені овочі, фрукти, ягоди і бобові і, звичайно, спробуйте підійти до традиційного приготування їжі небанально, використовуючи оригінальні поєднання продуктів. Наприклад, приготуйте перловку з печерицями і інжиром – вас здивує несподівано смачне поєднання цих непоєднуваних, на перший погляд, продуктів».

Как правильно соблюдать Великий пост

Далі варто сказати кілька слів про початок посту. Згідно Біблії, у перші дні першої пісної тижні потрібно повністю виключити з раціону їжу. Але дієтологи РАМН попереджають: «Голодування у перші два дні посту, особливо без попередньої підготовки, може бути дуже великим навантаженням на організм, в результаті якої замість поліпшення самопочуття може виникнути, наприклад, загострення якого-небудь хронічного захворювання». Тому ставитися до правил посту треба розумно, оцінивши свої можливості. Адже саме протягом першого тижня буде йти активна перебудова організму на більш економну роботу.

Тим не менш, з точки зору турботи про своє здоров’я час посту – прекрасний привід задуматися не тільки про моральному стані, але і про зміну стереотипу харчування і оздоровлення способу життя в цілому. Наприклад, перевага споживання цільнозернових продуктів для здоров’я на сьогодні науково доведено, адже в них міститься велика кількість харчових волокон, вітамінів, мінералів та інших біологічно активних речовин. А відмова від надмірного споживання тваринних жирів на користь рослинних олій знижує ризик виникнення атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, ожиріння, цукрового діабету і навіть деяких онкологічних захворювань. Згідно з останніми дослідженнями Національної академії харчування США і, зокрема, Аризонського центру харчування та харчової алергії під керівництвом професора Вільяма Джонсона, єдиною раціональною системою живлення на сьогоднішній день визнана саме система перемежованого прийому м’ясної і вегетаріанської їжі, оскільки, таким чином, і травна, і імунна системи людського організму отримують природну тренування і комплексний оздоровчий вплив.

Так само не варто забувати, що важливий і правильний вихід з посту – робити це необхідно поступово, розширюючи сформований раціон харчування приблизно протягом тижня. Так, їжу необхідно їсти невеликими порціями, вже в перший день можна їсти варене нежирне м’ясо або рибу, потім додати кисломолочні продукти, але не варто налягати на великодні паски і яйця.

І на завершення ми хочемо запропонувати вам два простих рецепти від шеф-кухаря ресторану «Остожье», які цілком можуть скласти ваше пісне обіднє меню:

Суп-пюре овочевий (пісний)

Как правильно соблюдать Великий пост

– картопля 30 гр.
– морква 20 гр.
– капуста білокачанна 30 гр.
– цибуля ріпчаста 15 гр.
– перець болгарський 15 гр.
– томати у власному соку (банкові) – 30 гр.
– бульйон овочевий 200 гр.
– сіль, спеції за смаком
– оливкова олія
– хліб тостовий 20 гр.

Приготування:

Картопля, морква та томати очистити. Всі овочі крупно порізати, скласти в каструлю, додати овочевий бульйон і варити до готовності (близько 20 хвилин). Пюрировать готові овочі з допомогою блендера. Подавати із зеленню і грінками.

Как правильно соблюдать Великий пост

Порада від шеф-кухаря: Для супу можна використовувати і свіжі помідори. Щоб легше зняти з них шкірку потрібно зробити на томаті хрестоподібний розріз, а потім обдати окропом. Але саме банкові томати додадуть супу особливий пікантний смак.

Оладки з цукіні

Как правильно соблюдать Великий пост

– цукіні 200 гр.
– 2 перепелиних яйця
– борошно 150 гр.
– сіль, спеції за смаком
– оливкова олія для смаження
– пісний майонез

Приготування:

Кабачки тремо на тертці, ретельно віджимаємо сік. Додаємо яйця і спеції, ретельно перемішуємо, додаємо борошно. Оладки, смажимо на оливковій олії до утворення рум’яної скоринки. Подаємо з пісним майонезом і зеленню.

Как правильно соблюдать Великий пост

Порада від шеф-кухаря: Після віджимання цукіні сік можна змішати з будь-яким іншим овочевим соком і отримати прекрасний вітамінний напій у додаток до оладок!

Как правильно соблюдать Великий пост

Посилання по темі:

Форум “Рецепти”