Суперовощ: чим корисна пекінська капуста

20

На ринках і в магазинах пекінська капуста продається не один рік. Колись довгі довгасті качани привозили здалеку, коштували вони недешево, та й мало хто ще знав про дивовижні властивості цього овоча. Тому пекінська капуста деякий час особливого інтересу у господинь не викликала. А зараз її навчилися вирощувати практично скрізь, через що овоч подешевшав. Своєю популярністю китайська капуста також зобов’язана загальному захопленню зсж і правильним харчуванням.

Що це за звір…

З назви неважко здогадатися, що пекінська капуста родом з піднебесної. “петсай”, так ще називають цю капусту — однорічна холодостійка рослина, яку вирощують в китаї, японії та кореї. Там вона в особливій пошані, причому і на городі, і на столі. Пекінська капуста-одна з різновидів скоростиглої китайської капусти, має качанні і листові форми.

Листя рослини зазвичай зібрані в густу розетку або качани, за формою нагадують римський салат ромен і досягають довжини 30-50 см.качан в розрізі жовто-зеленого кольору. Забарвлення листя може варіювати від жовтої до яскраво-зеленої. Жилки на листках пекінської капусти плоскі, м’ясисті, широкі і дуже соковиті.

Все найкорисніше знаходиться не в листочках, а в качані пекінської капусти.

Пекінська капуста зовні дивно схожа на качанний салат, тому її ще називають салатною капустою. І не дарма, адже молоде листя пекінської капусти цілком замінюють листя салату. Це, мабуть, самий соковитий сорт капусти, тому молоді і ніжні листя «пекінкі», що володіють приємним смаком, прекрасно підходять для приготування різноманітних зелених салатів, бутербродів.

Практично весь сік знаходиться не в зелених листочках, а в їх білій, більш щільної частини, в якій і містяться всі найкорисніші компоненти пекінської капусти. І було б помилкою відрізати і викидати цю найціннішу частину капусти. Її обов’язково потрібно використовувати.

…і з чим його їдять

По соковитості з пекінкою не може зрівнятися жоден салат і капуста. Її використовують для приготування борщів і супів, гасять, готують голубці… Хто варив з цією капустою борщ, просто в захваті, та й багато інших страв з нею відрізняються приємним смаком і вишуканістю. У салаті, наприклад, вона набагато ніжніше.

Крім того, пекінська капуста відрізняється тим, що при приготуванні не має настільки специфічного капустяного запаху, як, наприклад, білокачанна капуста. З пекінкі можна готувати все те, що зазвичай готують з інших сортів капусти і салату. Свіжу пекінську капусту також квасять, маринують і засолюють.

Кимчи за правилами

Хто не захоплювався корейським салатом-кимчи, приготованому з пекінської капусти? любителі гостренького від цього салату просто без розуму.

Кимчи-це найулюбленіший делікатес у корейців, який є мало не головним в їх харчуванні, без нього не обходиться жодна трапеза. І як вважають корейці, кимчи — блюдо, яке неодмінно має бути на столі. Корейські вчені, наприклад, встановили, що в кимчи вміст вітамінів в1, в2, в12, рр навіть збільшується в порівнянні зі свіжою капустою, крім того, в складі виділяється при квашенні соку багато різних біологічно активних компонентів. Так що недарма літні люди в кореї, китаї та японії так бадьорі і витривалі.

Чим вона корисна

Ще стародавні римляни приписували капусті гігієнічні властивості. Давньоримський письменник катон старший був упевнений:»завдяки капусті рим протягом 600 років виліковувався від хвороб, не звертаючись до лікарів”.

Ці слова в повній мірі можна віднести і до пекінської капусти, яка володіє не тільки дієтичними і кулінарними особливостями, а й лікувальними. Особливо корисна пекінська капуста при серцево-судинних захворюваннях і виразці шлунка. Її вважають джерелом активного довголіття. Сприяє цьому наявність в ній значної кількості лізину-амінокислоти, незамінною для організму, адже вона може розчиняти чужорідні білки, очищати кров і підвищувати імунітет. Велику тривалість життя в японії і китаї пов’язують з вживанням в їжу саме пекінської капусти.

За вмістом вітамінів і мінеральних солей пекінська капуста не поступається білокачанної і своєму братові-двійнику — качанному салату, а за деякими показниками перевершує їх. Наприклад, в білокачанній капусті і качанному салаті вітаміну с міститься в 2 рази менше, ніж в «пекінці», а білка в її листі в 2 рази більше. Листя китайської капусти містять цілий набір вітамінів: a, c, b1, b2, b6, pp, e, p, k, u; мінеральні солі, амінокислоти (всього 16, в тому числі і незамінні), білки, цукру, алкалоїд лактуцин і органічні кислоти.

Але одним з головних достоїнств пекінської капусти вважається здатність зберігати вітаміни протягом всієї зими, на відміну від салату, який дуже швидко втрачає свої властивості. Білокачанна капуста теж не може цим похвалитися, до того ж вимагає особливих умов зберігання.

Тому пекінську капусту потрібно якомога частіше включати в раціон, особливо в осінньо-зимовий період, коли немає такого розмаїття зелені і овочів, як влітку.