Panforte – гострий різдвяний пиріг з Сієни.

26




Panforte – традиційний італійський різдвяний пиріг, схожий на коврижку чи пряник. Рецепт цей відноситься до традиційної тосканської випічці. Подається такий пиріг з багатою обвалуванням цукровою пудрою. Чудовий запах і гарний вигляд не дають ніякої можливості відірвати погляд від цього пирога!

Інгредієнти:

¾ Склянки фундука
¾ Склянки мигдалю
¾ Склянки інжиру
¾ Склянки кураги
¾ Склянки борошна
1 ч. ложка кориці
1ч.ложка мускатного горіха
0,5 ч. ложки коріандру
0,5 ч. ложки меленого імбиру
білий перець на кінчику ножа
50г гіркого шоколаду або 2 ч. ложки какао-порошку (з гіркою)
а також…
¾ Склянки меду
½ Склянки цукру (можна коричневий)
1 ст. ложка води

Приготування:

Починати краще з сиропу. У каструльку кладемо мед, цукор і воду. На маленькому вогні доводимо сироп до кипіння, постійно помішуючи. Коли закипить, проварити буквально пару хвилин. Потім додати поламаний на шматочки шоколад (якщо використовуєте) і розмішувати до тих пір, поки він не розчиниться. Дати охолонути до теплого стану.

Поки остигає сироп… висипаємо В миску горіхи, краще цілими. Потім порізаний великими кубиками інжир і курагу. Посипаємо зверху усіма спеціями, потім какао-порошок (якщо ви його використовуєте, а не шоколад), потім борошно і все добре перемішуємо. Заливаємо все це теплим сиропом і починаємо працювати. Перемішуємо руками, т. к. маса буде дуже густа і ложка її просто не візьме. Працюємо до тих пір, поки маса не стане однорідним шматком, з якого в усі сторони будуть стирчати горіхи і сухофрукти. Якщо маса не бажає ставати шматком, а банально розвалюється (т. к. мед у всіх різний, тому і сироп виходить у кого-то густіше, у кого-то немає), то просто додайте ложку теплої води.

Беремо форму для випікання пирогів. Викладаємо її папером для випічки, змащену сл.маслом, так, щоб закрити бортики. Потім викладаємо у форму пиріг і мокрими руками утрамбовуємо його. Ставимо в духовку і випікаємо при 150 градусах 30 хвилин. Потім витягнути panforte з форми разом з папером, повністю охолодити, видалити пергамент і посипати цукровою пудрою. У холодильнику зберігати, загорнувши в пергамент і поклавши в пакет.

Панфорте - острый рождественский пирог из Сиены

Джерело