Оджахурі по-грузинськи-рецепт зі свинини на сковороді

19

у перекладі з грузинського оджахурі означає» сімейне”, тобто блюдо, призначене для всієї родини. Соковите м’ясо зі смаженою картоплею, щедро приправлені спеціями і зеленню, збере за столом всю сім’ю, смачно і ситно нагодує. Не дарма в легенді про створення страви розповідається, що з’явилося воно на світ, коли матері довелося нагодувати сім’ю, маючи зовсім мало м’яса і багато картоплі.

Як і годиться, кожна поважаюча себе грузинська господиня має свій, фірмовий рецепт оджахурі, і всі стверджують, що саме їх варіант правильний. Додають свіжу зелень петрушки, базиліка, м’яти, селери. Кладуть суху аджику, мелений коріандр, паприку, чабер, лаврушку, шафран. Або замінюють дані приправи сумішшю хмелі-сунелі, до складу якої входять майже всі перераховані прянощі. Не відмовляйте і ви собі в задоволенні, створюйте свою версію знаменитого страви, воно від цього тільки виграє.

Оджахурі по-грузинськи-рецепт

Готувати страву краще в казані або на сковороді з товстим дном і стінками. Традиційно вибираю свинину, хоча не забороняється використовувати баранину, яловичину і навіть курку. А подають на стіл в сковороді кеці – національному грузинському посуді.

Візьміть:

  • свиняча шия-900 гр.
  • картопля-800 гр.
  • цибуля-300 гр.
  • часник-10 гр.
  • гострий червоний перець – ½ стручка.
  • гранат-50 гр.
  • кінза-30 гр.
  • топлене вершкове масло – 50 гр.
  • соняшникова олія-3 столові ложки.
  • чорний перець – ½ чайної ложки.
  • хмелі-сунелі – стільки ж.
  • сіль-чайна ложка.

Покроковий рецепт:

Наріжте м’ясо досить великими, 4 на 4, шматочками.

Розжарити на сковороді соняшникову олію, викладіть нарізку. Смажте на повному вогні, поки шматочки не підрум’яняться.

Знизьте потужність вогню до середнього, продовжуйте смажити 15 хвилин. Обов’язково повертайте м’ясо, щоб шматочки присмажилися рівномірно.

Наріжте очищену картоплю великою товстою соломкою.

Розтопіть на сковороді топлене масло, викладіть картопляну соломку.

Смажте на середньому вогні протягом 15-20 хвилин.

Роздушіть зубчики часнику плоскою стороною ножа, потім порубати в дрібну крихту.

Наріжте цибулю півкільцями.

Вийміть з гіркого перчика насіння, поріжте половину стручка кільцями.

Перекладіть обсмажене м’ясо на сковороду з картоплею.

Додайте цибулю.

Посоліть, поперчіть, додайте приправу хмелі. Додайте рубаний часник, кільця червоного чилі. Розмішавши.

Смажте на слабкому вогні 5 хвилин, прикривши оджахурі кришкою.

Одночасно подрібніть зелень кінзи.

Посипте блюдо, не розмішуйте, вимкніть плиту.

При подачі прикрасьте оджахурі гранатовими зернами, потім кличте сім’ю і насолоджуйтеся. Приємного апетиту!

Відео-рецепт: оджахурі на сковороді зі свинини

Ще одна версія улюбленої грузинської страви, з дещо іншим набором традиційних для кухні країни, приправ. Смачного, нехай на вашому столі буде тільки найсмачніше м’ясо з картоплею, яке грузини звучно називають оджахурі!