Національний вечеря по-каталонськи.

30




Всім привіт! Нещодавно я подорожувала по Каталонії і сьогодні хочу розповісти Вам про абсолютно особливою кухні цього іспанського регіону, який, по суті, є практично окремою країною зі своєю мовою, прапором і традиціями, тільки у складі Іспанії. Отже, з чого складається традиційна вечеря по-каталонськи?

Перш ніж говорити про традиційному каталонському меню та його особливості, треба зазначити, що каталонці дуже пізно їдять. Обідають тут 14.00-16.00, а вечеряють приблизно о 21.00-24.00. Тому не дивуйтеся, що основний ажіотаж в кафе і ресторанах доводиться на проміжок часу з 22.00 до 24.00. Причому щодня вечеряти всією великою родиною в ресторані тут не вважається чимось особливим.

Абсолютно в будь-якому каталонському кафе чи ресторані на додаток до замовлення Вам запропонують взяти Pan Con Tomate, тобто нарізану чіабату, просочену змащену оливковою олією і зверху подрібненими помідорами і часником. Дуже приємний аперитив перед застіллям і, головне, характерне каталонське блюдо. Варто спробувати!

Национальный ужин по-каталонски

В якості напою для традиційної каталонської трапези варто вибрати Сангрію або Каву. Перше являє собою домашнє вино, розбавлене шматочками фруктів і льодом. Друге – місцеве шампанське, яке нітрохи не поступається французькому по смаку, але зате значно поступається йому в ціні, що, погодьтеся, приємно. Цікаво, що також можна замовити Сангрію з Кавою – нагадує ігристе вино з льодом і фруктами.

Национальный ужин по-каталонски

До речі, про Каву тут розповідають цікаву історію. Близько 150 років тому містечко Сан-Садурні-д Аноя славилося своїм вином. Але воно було маловідоме в інших районах країни. Ситуація змінилася, коли власник виноградників поїхав у Францію, де в Шампані на нього справив глибоке враження французький метод шампанізації вина. Повернувшись на батьківщину, заповзятливий винороб став виробляти власне шампанське. Але, т. к. словом «шампанське» вже називалося ігристе вино, яке справляли в районі Шампань, своє шампанське винороб назвав Кавою.

Национальный ужин по-каталонски

Далі рекомендую замовити закуску (tapas по-іспанськи).

Национальный ужин по-каталонски

Так як каталонська кухня в основному складається з морепродуктів, популярними закусками тут є мідії в томатній пасті, черепашки (за смаком дуже нагадують мідії), кальмари або восьминоги в клярі, мариновані восьминоги, гриль-креветки, морська сепія і, звичайно, хамон. В’ялене м’ясо зі свинячого голеня особливо смачно їсти з динею. До речі, в меню багатьох каталонських ресторанів його так і подають.

Национальный ужин по-каталонски

Тепер перейдемо до других страв, оскільки, як мені здалося, в Каталонії не дуже шанують перші (супи).

Безумовно, самим традиційним каталонським стравою є паелья – своєрідний рідкий рис з різними добавками: морепродуктами, кроликом, куркою, лобстером. І самої екзотичної з усіх є чорна паелья, яка набуває характерний колір завдяки чорнилу морський каракатиці. Смак страви дуже специфічний, але мені шалено сподобалося! Головне – ретельно прополоскати рот після їжі, щоб не шокувати оточуючих чорними зубами.

Национальный ужин по-каталонски

Ще щодо паельї хочу зробити невелике попередження, оскільки сама по незнанню один раз натрапила на такий розлучення: це блюдо готується мінімум на дві персони, але в меню ціна вказана за порцію на одну людину. Таким чином, варто помножити ціну на два і отримаєте вихідну вартість вашої паельї. При цьому врахуйте, що порцією на дві персони цілком можна насититися втрьох і навіть вчотирьох, тому що вона дійсно величезна.

І, нарешті, солодке, або postres по-іспанськи. Найвідоміше блюдо тут – Каталонський крем (crema catalane). Його готують з яєчних жовтків, вершків та кукурудзяного борошна. Це шалено смачно і дуже калорійно. Особливо мені сподобалася варіація цього десерту: каталонський крем в ананасі. До речі, перед подачею на стіл крем посипають цукром і підпалюють, щоб зверху утворилася скоринка з паленого цукру. І ще хочу розповісти про одне блюдо, яке, чесно кажучи, не знаю, куди віднести до закусок або десертів. Це козячий сир, який тут їдять з айвовым повидлом. Поєднання незвичне, але смак незрівнянний! Причому про цю традицію я дізналася від каталонських фермерів, які продавали домашні сири на ярмарку вихідного дня.

Национальный ужин по-каталонски

Ось така вона, каталонська кухня! До речі, при бажанні паелью можна приготувати і самим. Правда, для цього потрібна спеціальна глибока сковорода з двома ручками, а в іншому рецепт досить простий. Вам знадобляться наступні інгредієнти: Куркума (10 мл), рис (150 г), олія оливкова (50 г), цибуля ріпчаста (1 головка), куряче філе (350 г), часник (3 зубчики), перець чилі червоний (1 шт), квасоля зелена стручкова (250 г), Чорізо (150 г), риба біла (250 г), мідії в мушлях (350 г), вино біле сухе (250 мл), креветки (250 г), бульйон курячий (150 мл), кальмари (250 г).

1. У великій каструлі зваріть рис з куркумою в підсоленій воді. Обсушіть.

2. У сковороді розігрійте олію, додайте дрібно нарізану цибулю. Тушкуйте до м’якого стану.

3. Наріжте курку на невеликі шматочки і покладіть до цибулі. Готуйте 4 хвилини, збавивши вогонь до середнього.

4. Додайте подрібнений часник, червоний перець, нарізану навпіл квасоля і чорізо. Смажте близько 5 хвилин.

5. Додайте нарізану рибу, креветки і мідії і варіть 8 хвилин.

6. Залийте все вином і бульйоном і доведіть до кипіння. Тушкуйте 1 хвилину і додайте рис.

7. У чистій сковороді добре розігрійте 10 мл олії і викладіть кальмари, нарізані кільцями. Смажте близько 45 секунд.

8. Додайте кальмари до решти інгредієнтів, посипте спеціями, добре перемішайте і подавайте до столу гарячою.

Приємного апетиту!

Більш докладно про особливості Каталонії можна прочитати в моєму звіті про поїздку в Барселону.

Марія Михайлова

Национальный ужин по-каталонски

Про колонці

Я – Марія Михайлова, головний редактор туристичного порталу Azbukaka.ru а те, що ви зараз читаєте – моя авторська колонка на вашому улюбленому сайті. Щотижня я ділюся з вами своїми особистими і професійними спостереженнями, порадами, знахідками. Сподіваюся, наше спілкування буде не тільки приємним, але і корисним!

Посилання по темі:

Світовий шопінг-тур: що, де, коли, скільки?