Мариновані опеньки на зиму-рецепти з оцтом в банках

11

опеньки, мариновані в домашніх умовах в банках-класика заготовок на зиму. Вони влітають зі святкового столу, не обділені увагою за звичайною трапезою, використовуються як основа для приготування дуже смачних салатів і закусок. Збирати їх одне задоволення, оскільки ростуть опеньки дружною сімейкою. Якщо знайшов один-дивись по сторонах, неодмінно підеш додому з здобиччю.

Маринування цих даром лісу мало відрізняється від заготівлі інших грибів, тому рецептів накопичилося чимало. Багато тому, що збереглися рецепти з часів наших предків. Та й зараз, на основі класичного консервування, господині підганяють рецепти під смаки своєї сім’ї, додаючи або прибираючи приправи або спеції. Порад з консервування небагато. Щоб заготовка радувала око, беріть грибочки одного розміру, а ще краще – приберіть ніжки, залишивши тільки капелюшки. Ніжки пустіть на ікру , оскільки вони жестковаты. З приправами акуратніше, опеньки люблять не всі і потроху, інакше справжній природний смак їх ви не дізнаєтеся.

Візьміть на 2 літрові банки відварених опеньків:

  • опеньки.

На літр маринаду:

  • вода (відвар від опеньків) – 1 літр.
  • сіль-велика ложка (з гіркою).
  • цукровий пісок-2 великі ложки (з гіркою).
  • чорний перець-10 горошин.
  • гвоздика-4 палички.
  • оцет 9% – 4 великі ложки.

Покроковий рецепт:

Переберіть гриби, видаліть бруд і сміття. Відсортуйте м’яті, зіпсовані. Відріжте кінчики ніжок. Гарненько промийте в декількох водах, відкиньте, щоб рідина повністю стекла.

Складіть в об’ємну каструлю. Налийте води, поставте на плиту.

Доведіть до закипання, зменшіть потужність вогню. Проваріть на тихому вогні 10 хвилин.

Злийте перший відвар, залийте новою порцією води, знову доведіть гриби до кипіння. Варіть при тихому кипінні 20 хвилин. Якщо гриби готові, вони опустяться на дно каструлі.

Під час варіння прибирайте піну, солити поки не потрібно.

Вийміть гриби з каструлі. Процідіть відвар, відміряйте рівно літр. Зверніть увагу, що літр маринаду піде на 2 повні літрові банки вже зварених опеньків. Прикиньте, скільки грибів вийшло у вас, і підкоригуйте кількість спецій виходячи з цього.

Перелийте літр відвару в каструлю, включіть плиту. Засипте сіль з цукром, киньте гвоздику, горошини перцю. Після закипання варіть на маленькому вогні, поки кристали спецій не розчиняться повністю.

Поверніть в каструлю грибочки. Поваріть хвилин п’ять. Обов’язково виберіть всю пінку.

Влийте оцет, вимкніть конфорку.

Швидко розподіліть готові опеньки по банках, закрутіть гвинтовими кришками або закатати під ключ. Переверніть догори дном, тепло укутайте. Залиште на добу для повільного охолодження. На наступний день перевірте герметичність закрутки, переставте консервацію на постійне місце зберігання.

Тримайте простий традиційний варіант маринування опеньків на зиму.

Буде потрібно:

  • опеньки – 2-3 кг.

Маринад:

  • вода-літр.
  • сіль-2 столові ложки.
  • цукор-чайна ложка.
  • оцет 9% – 3 столові ложки.
  • перець горошинами – 5 шт.
  • лавровий лист-2 шт.

Як маринувати:

  1. переберіть опеньки, видаліть непридатні для консервації, відріжте грибницю.
  2. складіть в каструлю, залийте водою. Дайте закипіти, проваріть хвилин 10, злийте відвар.
  3. знову налийте чисту воду, закип’ятіть. Варіть до готовності опеньків приблизно 15 хвилин.
  4. видаліть піну, викладіть дари лісу. Відміряйте необхідну кількість відвару, закип’ятіть його, засипавши спеції і приправи зазначені в рецепті.
  5. закиньте гриби в каструлю, проваріть ще 5 хвилин, не більше.
  6. розкладіть по стерилізованим банкам. Закупорте будь-яким способом.
  7. поставте консервацію вгору “попою”, укрийте, залиште до наступного дня, щоб банки остигали дуже повільно (це додаткова стерилізація маринованих опеньків).
  8. охолоджену заготовку відправте на зимове зберігання.

Опеньки, мариновані в домашніх умовах з часником

Ще один класний рецепт заготовки улюблених грибочків.

Необхідно:

  • опеньки – 3 кг.
  • часник-4 зубки.
  • гірчиця зернами – 2 великі ложки.
  • запашний перець-10 горошин.
  • соняшникова олія-велика ложка.
  • парасольки кропу-парочка.
  • вишневі, смородинові листя – по 7 шт.
  • лавровий лист – 3 шт.
  • есенція 70% — велика ложка.
  • сіль-за смаком.

Приготування:

  1. відваріть перероблені опеньки приблизно 10-15 хвилин. Після злийте воду.
  2. зваріть маринад, закинувши всі, перераховані в рецепті, приправи і спеції.
  3. перекладіть в маринад гриби, дайте закипіти. Варіть при тихому бурлінні, поки опеньки не опустяться на дно каструлі.
  4. перекладіть в стерильні банки, закрутіть. Поставте вгору денцем, укрийте пледом, охолодіть.

Дуже вдалий варіант заготівлі будь-яких дарів лісу.

Маринуємо опеньки з гірчицею і кропом

Не зовсім звичний спосіб, з зернами гірчиці і кропу. Кількість солі з цукром даю стандартне, але ви можете трохи збільшити солодощі, спробувавши маринад.

Беремо:

  • очищені опеньки – 1,5-2 кг.
  • вода (відвар) – літр.
  • цукровий пісок-2,5 великі ложки.
  • сіль-1,5 великі ложки.
  • оцет 9% – 6 великих ложок.
  • лавровий лист – 5 шт.
  • парасольки кропу – 4 шт.
  • насіння гірчиці – 3 чайні ложки.
  • чорний перець – 7 шт.

Як маринувати:

  1. очистіть і гарненько промийте гриби. Залийте водою, поставте варитися.
  2. через 10 хвилин після закипання злийте перший відвар. Залийте новою водою, знову доведіть до кипіння.
  3. посоліть, варіть 20 хвилин, при необхідності знімаючи пінку.
  4. дістаньте гриби, процідіть залишилася рідина, влийте в каструлю літр.
  5. коли розсіл закипить, додайте в каструлю перець, лаврушку, кропові парасольки, гірчичне насіння.
  6. через п’ять хвилин загальної варіння залийте оцет і опустіть грибочки. Проваріть п’ять хвилин.
  7. розподіліть по банках. Закрутіть, укутайте, повільно остудіть.

Домашні опеньки, мариновані з корицею

На відміну від маринаду зі звичайним оцтом, смак цього, на основі яблучного або винного набагато м’якше, без вираженого запаху.

Необхідно:

  • гриби-1 кг.
  • часник-2-3 зубчики.
  • яблучний оцет (або винний) – 6-7 великих ложок.
  • сіль-1-1, 5 ложки.
  • цукор-чайна ложка.
  • кориця-паличка.
  • чорний перець-8 шт.
  • вода-2 склянки.
  • лавровий лист-3 шт.

Як замаринувати:

  1. відваріть підготовлені до переробки гриби в першій воді протягом 10 хвилин. Після злийте, зробіть другу варіння на 20 хвилин.
  2. відкиньте на друшляк. Відвар нам більше не знадобиться.
  3. на основі 2 склянок чистої води зваріть маринад. Для цього закладіть в окріп сіль з цукром, в кількості, зазначеному в складі рецепта. Додайте інші приправи.
  4. опустіть опеньки, дочекайтеся закипання. Зробіть найменший вогонь, варіть при тихому бурлінні всього п’ять хвилин.
  5. розфасуйте по банках, стерилізують протягом 20 хвилин (час дано для літрових ємностей).
  6. після закатати, дайте не поспішаючи охолонути під теплим пледом.

Найсмачніший рецепт маринованих опеньків з томатом

Дуже цікавий варіант заготовки маринованих на зиму опеньків. Смачними вийдуть не тільки грибочки, але і соус.

Беремо:

  • відварені опеньки-1 кг.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • помідори – 700 гр.
  • сіль-столова ложка.
  • цукор-2 столові ложі.
  • есенція 70% – чайна ложка.
  • соняшникова олія – ½ склянки.
  • чорний перець-шепотка.

Як маринувати:

  1. виріжте у болгарського перцю насіння з перегородками, покришите м’якоть соломкою.
  2. поріжте помідори дрібними кубиками або прокрутіть в м’ясорубці.
  3. відваріть опеньки, як це розказано в перших рецептах, відкиньте на друшляк.
  4. великі екземпляри наріжте, дрібниця залиште цілком.
  5. налийте на сковорідку масло, викладіть овочі. Тушкуйте протягом 20 хвилин. В кінці посоліть і підсолодіть.
  6. додайте опеньки, продовжуйте тушкувати на тихому вогні ще стільки ж.
  7. за пару хвилин до сигналу таймера поперчіть, влийте есенцію. Розмішайте, потомите трохи, вимкніть.
  8. розкладіть по скляних ємностей, закрутіть. Залиште під ковдрою в перевернутому вигляді для поступового охолодження. Зберігайте в холодному приміщенні.

Мариновані опеньки з морквою по-корейськи — швидкий рецепт

Ідеально підійдуть великі екземпляри,Які зазвичай в банки намагаються не брати.

Знадобиться:

  • опеньки – 1 кг.
  • морквина – 2 шт.
  • солодкий перець – 1 шт.
  • часник-пара часточок.
  • оцет 9% – 50 мл.
  • рослинна олія – 100 мл.
  • сіль, цукор, чорний перець – за смаком.

Маринуємо:

  1. зваріть підготовлені грибочки до готовності, відкиньте, щоб стекла рідина.
  2. наріжте смужками або соломкою моркву і болгарський перець.
  3. обсмажте овочі до красивої рум’яності в маслі на сковороді. Довго не смажте, щоб вони не стали занадто м’якими.
  4. закип’ятіть в каструлі воду з сіллю і цукром. Коли кристали спецій розчиняться, поперчіть, влийте оцет і масло. Проваріть 3-5 хвилинки. Потім остудіть.
  1. розкладіть зварені гриби в банки шарами, перемежовуючи обсмаженими овочами.
  2. залийте остиглим маринадом. Поставте на середню полицю холодильника. Через добу мариновані по-корейськи опеньки готові до вживання. Зберігати можна під звичайною капроновою кришкою.

З лимонною кислотою

Знадобиться:

Для варіння:

  • вода-літр.
  • сіль-50 гр.
  • лимонна кислота-2 гр.

Для маринаду:

  • вода-2 склянки.
  • кориця – 1 гр.
  • сіль-чайна ложка.
  • цукор-10 гр.
  • запашний перець-6 горошин.
  • гвоздика-бутон.
  • оцет 6% – 5 великих ложок.
  • лимонна кислота-3 гр.

Приготування:

  1. закип’ятіть воду для варіння опеньків, додавши необхідні спеції з рецепта.
  2. опустіть очищені гриби, відваріть до готовності.
  3. розкладіть по ємностей.
  4. окремо зваріть маринад, закинувши всі приправи. Коли крупинки солі і солодощі розійдуться, зніміть в плити.
  5. залийте грибочки киплячим маринадом, прикрийте кришками.
  6. відправте на стерилізацію в каструлю з гарячою водою. Час термічної обробки – 40 хвилин.

Відео-рецепт: мариновані опеньки-рецепт на біс

Наостанок ділюся ще одним простеньким рецептом, але в цьому то і є його принадність, що легко, швидко і дуже смачно. Вдалих вам заготовок, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші закуски з маринованих опеньків.