Так як Росія — країна багатонаціональна, то практично в кожному її регіоні існує своя, самобутня і неповторна, кухня. Перед вами добірка фірмових страв з різних куточків нашої країни.
Республіка Удмуртія — перепічка
Це старовинне і одне з найвідоміших страв удмуртської кухні, відкрита ватрушка діаметром від 4 до 12 см з м’ясною, яєчної, грибний або овочевий начинкою, яка зазвичай заливається зверху яйцем або сумішшю яйця і молока. Готується, як правило, на відкритому вогні з прісного тіста на житньому борошні. Подається в гарячому вигляді.
До речі кажучи, широку популярність це блюдо отримало після виступу «Бурановських бабусь» на конкурсі «Євробачення-2012». Всьому світу стала цікава удмуртська культура.
Республіка Калмикія — кюр
Це блюдо згадується в книзі У. Е. Эрдниева «Калмики» в розділі «Матеріальна культура»: дуже смачною стравою був кюр… Рецепт смачного калмицького страви — народний, народжений кмітливістю предків. Чабанам, які в старі часи пасли овець багатих земляків, рідко доводилося досита їсти м’ясо. А калмик без баранини — не калмик. І, ідучи за покликом крові, він придумав ноу-хау: як дістати, обробити і вжити живильний білок в нелегких умовах під відкритим небом. Смачно, поживно, а головне, якщо господар не дорахується баранчика, то завжди можна списати на сіру грозу овечої життя. Не спійманий — не злодій… Це страва готувалася пастухами і, безсумнівно, відносилося до числа страв дуже давнього походження.
Цілого барана обробляли і смажили в ямі, загорнутим у власний курдюк на кизяке (гною) протягом майже доби.
Республіка Башкортостан — губадия
Це башкирська круглий пиріг з багатошаровою начинкою, одне з головних страв на великих урочистостях. Начинку роблять з сушеного сиру, відвареного розсипчастого рису, м’ясного фаршу з пасерованою ріпчастою цибулею, рубаного яйця, розпарених родзинок, кураги, чорносливу або урюку без кісточок. Для приготування губадии можна використовувати як дріжджове, так і прісне тісто, але в тісто для губадии кладеться побільше олії.
Губадия буває м’ясна — її подають у гарячому вигляді, як друге блюдо. Губадия буває десертна — тільки в два рази тонше, з сирною і фруктовою начинкою. Губадия — складний святковий пиріг, в ній гармонійно поєднуються за смаком продукти укладаються шарами, а не змішуються.
Республіка Мордовія — ведмежа лапа
Це неодмінна окраса будь-якого кафе і ресторану Мордовії, що пропонує своїм відвідувачам страви національної кухні. У страви є своя історія. Давним-давно одному простому мордовського хлопцеві не дозволяли одружуватися до тих пір, поки він не вб’є на полюванні ведмедя і, згідно з місцевим звичаєм, не стане справжнім чоловіком. У підсумку ведмедя вбив і засмажив його лапу в дарунок нареченій.
В наші дні ведмежу лапу з медвежатины не готують. Для її приготування використовують яловичину, печінку і свинину. Додають яйця, спеції, цибуля і замішують фарш як для котлет. А зверху викладають житні сухарики, які символізують кігті ведмедя.
Сахалінська область — салат із стебел лопуха по-сахалински
Для сахалинцев лопух така ж звична їжа, як, скажімо, картопля. Спосіб приготування дуже простий: зрізані зелені паростки лопуха замочити на ніч у холодній воді, щоб видалити специфічний запах, прокип’ятити 20 хвилин в підсоленій воді, відкинути на друшляк, зняти зі стебел шкірку, нарізати шматочками 5-6 см і покласти в киплячу олію до стиснення.
Вийняті з олії шматочки посолити, поперчити, додати соєвий соус, присипати підсмаженою і стовчене насінням кунжуту, гарбуза або соняшнику, додати товчений часник і нашатковану цибулю і тушкувати до готовності.
Республіка Бурятія — буузы
Вважається, що буузы — один з варіантів китайської страви баоцзи, звідки походить і назва страви. Але, на відміну від китайського аналога, начинка у буузах виключно м’ясна з невеликим додаванням зелені. Страва також родинно кавказьким хінкалі і тюркським манта. Подібно баоцзи і манта, буузы готуються на пару, як правило, у спеціалізованій пароварці, аналогу мантоварки. В якості основних компонентів начинка (фарш) містить рубане м’ясо і цибулю.
Буузы мають форму чашечки, схожу з баоцзи і хінкалі, зазвичай з отвором зверху. Їдять буузы традиційно руками, причому утворився при приготуванні бульйон всередині бууз, надкусив їх у денця, випивають окремо через отвір, що утворився.
Астраханська область — жареха з судака
В Астраханському краї судак — популярна риба, яка хороша передусім тим, що у неї після грамотного приготування відсутній характерний запах водойми. Взяти, приміром, хе з судака. Що це таке? По суті, сира риба зі спеціями! Але у неї такий тонкий і ніжний смак, що пальчики оближеш. Найчастіше на столах астраханцев, звісно, можна зустріти жареху з судака.
Калінінградська область — кєнігсбєргскіє клопсы
Це м’ясна страва німецької кухні, що складається з кількох биточків, политих каперсовым соусом.У Європі особливу популярність придбали клопсы, приготовані у Східній Пруссії. Напівфабрикати в жерстяних банках під маркою «Кєнігсбєргскіє клопсы» досі повсюдно продаються в Німеччині. У деяких ресторанах Калінінграда це блюдо значиться в меню як фірмове.
Джерело