З самого світанку в Португалії працює безліч кафе-кондитерських, які португальці називають рastelaria (вимовляється «паштелария») і де, крім звичайних закусок і сендвічів, вам запропонують широкий асортимент чудових тістечок, одне з яких – Pastéis de Belém – знаходиться в списку кращої європейської випічки.
Pastéis de Belém
Навіть будучи проїздом в Лісабоні, обов’язково знайдіть час відвідати кафе Pastéis de Belém: таксисту можна показати адреса — Rua de Belem, 84 a 92, 1300-085 Lisboa, а, подорожуючи пішки, точно не пройдете мимо, побачивши назву, викладений мозаїкою на тротуарі. З 1837 року тут готують унікальне вершкове тістечко Pastéis de Belém («паштел де белен»), визнане гурманами одним з гастрономічних чудес країни. Чисто зовні – нічого особливого: наповнена кремом кошичок з листкового тіста, яку можна за власним смаком посипати цукровою пудрою і корицею. Ось, власне, і все. Але ви ніколи не здогадаєтеся, з чого зроблений крем – секрет фірми, придуманий в свій час ченцями монастиря Jerónimos, хотіли трохи підзаробити. В наші дні рецепт знають тільки власник кафе і немолодий уже шеф-кухар, присягнувся (мабуть, на кулінарній книзі) нікому не видавати список інгредієнтів.
pastel de nata
Pudim do Abade de Priscos
Якщо Pastéis de Belém доступно тільки в конкретному кафе Лісабона, то не менш смачне вершкове тістечко pastel de nata («паштел де ната») – в принципі, щось дуже схоже, але вже без інтриги — піднесуть в будь «паштеларии». Крім того, обов’язково продегустуйте Pudim do Abade de Priscos («пудин ду абаді пришкуш») – солодкий пудинг по аббатскому рецептом, оvos-moles («овуш молеш») – тістечко у формі ракушки з яєчним кремом, queijo de figos («кейжу де фигус») крем з інжиру і горіхів, а також queijadas de Sintra («кейжадаш де сінтра») – солодкі сирні кошики.
оvos-moles
queijadas de Sintra
Різні кондитерські вироби можна знайти, наприклад, в лісабонському кафе «Canecas» (Travessa do Corpo Santo 21), розташованих в Порту кафе «Majestic» (Rua Santa Catarina, 112-4000-442) і «Doce» (Rua Augusto Rosa 58), розмістила в Рібейра-Брава «Pastelaria Bolo Doce» (Rua Gado Coutinho / Do Cabral) або в кафе «Opan Carmo» міста Фуншал (Rua do Carmo, 2a). Взагалі, випічка готується в Португалії на кожному кроці, в її основі, найчастіше, мед і фрукти, вирощені в одному з округів країни.
Посилання по темі:
Вершковий десерт з полуницею та базиліком