Дефіцит вітаміну k може призвести до кровотечі, заявила казахстанцям дієтолог

11

вітамін к – це не одна речовина, а група вітамінів, основні з яких – k1 і k2, розповіла nur.kz ендокринолог-дієтолог ельвіра наурузова. Дефіцит цих мікроелементів може привести до кровотечі, так як перестає активуватися система згортання крові.

За словами ельвіри наурузової, ендокринолога-дієтолога, вітамін k1, що запускає систему згортання крові, міститься в листовій зелені, шпинаті, капусті, бурякової бадиллі. А кращі джерела вітаміну k2-куряча і яловича печінка, витриманий сир, яєчні жовтки, вершкове масло.

” у групі ризику знаходяться люди з дефіцитом цих продуктів в раціоні. А також ті, хто мають захворювання органів шлунково-кишкового тракту, цукровий діабет, остеопороз”, – розповіла експерт.

Вітамін k2 регулює взаємодію вітаміну d і кальцію, пояснила дієтолог. Однак при прийомі вітаміну d у великих дозах є ризик його передозування, що може призвести до кальцифікації судин або нирок.

” щоб запобігти цьому і направити кальцій в потрібному напрямку, в кістки, людям старше 45 років на 5000 вітаміну d3 рекомендований прийом 100 мкг вітаміну k2. Існують готові комплекси d3 + k2″, – зазначила лікар.

Вона додала, що прийом вітамінів обов’язково повинен бути узгоджений з лікарем. Якщо у пацієнта повноцінний раціон харчування, налагоджена робота шлунково-кишкового тракту, немає ризику атеросклерозу і остеопорозу, можливо, йому не потрібно буде приймати k2. Ельвіра наурузова підкреслила, що дефіцит групи вітамінів k зустрічається рідко, але якщо все ж є недолік мікроелементів, то перестає працювати система згортання і зростає ризик кровотечі.

Раніше інший експерт, лікар-терапевт сауле біжігітова розповіла, які продукти рекомендовані казахстанцям для поповнення вітаміну d.