Чахохбілі з курки по-грузинськи-8 класичних рецептів з помідорами, вином, горіхами

18

знамените класичне чахохбілі з курки по-грузинськи, незважаючи на труднощі вимовляння назви страви, починаючи ще з радянських часів, міцно увійшло в домашню кухню нашої країни. Рецепти привозили громадяни, які побували на відпочинку у всесоюзних здравницях кавказу. Суворими зимовими вечорами, згадуючи кавказьке гостинність, вони готували курку з овочами, підливою і великою кількістю гострих приправ. Приготоване з невеликої кількості доступних продуктів, чахохбілі-ситна і дуже смачна їжа з неперевершеним смаком і дивовижним ароматом.

Грузинській національній кухні є чим пишатися. Далеко за межами країни прославилося сациві, обожнюють салат «тбілісі» , готують чашушулі , лобіо, ачму . З чахохбілі все досить просто. Традиційно, блюдо готують з курки, поділивши її на частини, іноді додають волоські горіхи, вино, сливи. У запропонованій добірці класичних рецептів ви знайдете варіанти на будь-який смак.

Якщо пам’ятаєте, помідори в наших краях, в тому числі і грузії, з’явилися після того, як була відкрита америка. Тому спочатку, в складі класичного рецепта томатів не було. Додавали, барбарис, оцет, гранатовий сік. Про це йдеться в кулінарній книзі, виданій в 1874 році барбарою джорджадзе.

Чахохбілі з курки по-грузинськи-класичний рецепт на сковороді

Перед вами класичний варіант приготування чахохбілі, з помідорами, часником і традиційним набором спецій.

Візьміть:

  • курка – 1 кг
  • лук – 600 гр.
  • помідори-1 кг.
  • часник-25 гр.
  • червоний гострий чилі-стручок.
  • соняшникова олія-3 великі ложки.
  • хмелі-сунелі-велика ложка.
  • уцхо-сунелі-маленька ложка.
  • коріандр-велика ложка.
  • пластівці перцю чилі-маленька ложка.
  • сіль-велика ложка.
  • чорний перець – ½ маленької ложки.
  • петрушка, кінза – по 30 гр.
  • базилік, свіжий-15 гр.

Покроковий рецепт:

Залийте помідори окропом, залиште на 5 хвилин.

Швидко зніміть з томатів шкірку, дрібно покришите.

Наріжте цибулю півкільцями.

Обробити тушку курки на порційні шматочки (не надто великі).

Дуже сильно розжарити сковороду. Масло наливати не потрібно. Викладіть шматочки курки. Обсмажте з обох сторін на сильному вогні протягом 1-2 хвилин. Перекладіть в миску.

Підлийте на сковороду крапельку масла, викладіть цибульну нарізку. Смажте на середньому вогні 3-4 хвилинки, постійно помішуючи.

Перекладіть смажену цибулю в каструльку, туди ж відправте куряче м’ясо. Розмішавши.

Відразу ж закладіть помідори. Доведіть до закипання, прикрийте каструлю кришкою. Зменшіть потужність вогню до мінімуму. Варіть при тихому бурлінні 20 хвилин.

Очистіть зубчики часнику від лушпиння. Спочатку роздушіть плоскою стороною ножа. Після покришите в найдрібнішу крихту, яку тільки зможете.

Заправте чахохбілі всім приправами, перерахованими в складі рецепта. Посоливши.

Додайте часник.

Перемішайте вміст, продовжуйте тушкувати чахохбілі на тихому вогні ще 7 хвилин.

Дрібно порубати петрушку, кінзу, базилік.

Виріжте з стручка гострого перцю насіння. Поріжте м’якоть соломкою.

Надішліть в каструлю всю рубану зелень.

Закиньте чилі.

Перемішайте чахохбілі, проваріть рівно хвилинку. Вимкніть конфорку.

Цікава історія назви страви. Справа в тому, що в старі часи чахохбілі готували з фазанів, що водилися на території грузії в неабиякій кількості. Фазан – в перекладі означає ” хохобі», так що все просто. До речі, аргонавти, які приїжджали за золотим руном, крім його відвезли з собою в грецію фазанів.

Чахохбілі з курки з волоськими горіхами

Чахохбілі з горіхами можна подавати без гарніру, є з лавашем, вмочуючи його в томатну підливу. Готувати можна в каструлі, казані, на сковороді.

Беремо:

  • курка-тушка.
  • волоські горіхи, подрібнені – 2 столові ложки.
  • лук – 4 головки.
  • часник-4 часточки.
  • помідори у власному соку-500 гр.
  • червоний гіркий перчик-стручок.
  • аджика-чайна ложка.
  • кінза, петрушка-пучок.
  • фіолетовий базилік-кілька гілочок.
  • кріп-стільки ж.
  • тархун-чайна ложка.
  • коріандр – ½ чайної ложки.
  • уцхо-сунелі – ½ чайної ложки.
  • соняшникова олія-2 столові ложки.
  • сіль, мелений перець.

Процес приготування:

  1. помийте м’ясо, обсушити, наріжте порційними шматками. Обсмажте на сковороді без масла з двох сторін.
  2. коли з’явиться золотиста скоринка, підлийте трохи води, прикрийте кришкою. Зменшіть вогонь до мінімуму. Тушкуйте до готовності м’яса.
  3. наріжте цибулю півкільцями, обсмажте на окремій сковороді.
  4. дістаньте з баночки помідори, перетріть в пюре (швидше пробити блендером). Перекладіть в цибулі, тушкуйте 3-4 хвилини.
  5. дістаньте ядра з шкаралупи, роздрібніть за допомогою кавомолки. Додайте сіль, всі сухі приправи.
  6. за допомогою преса перетворіть зубчики часнику в пюре, відправте до горіхів.
  7. потім викладіть на сковороду в овочеву суміш, тушкуйте разом 2-3 хвилинки.
  8. залийте томатною підливою курку, перемішайте. Потомите під кришкою 5-10 хвилин.
  9. залишилося закинути рубану зелень, вимкнути конфорку і подати на стіл.

Чахохбілі з картоплею в духовці в рукаві

Відмінний варіант запікання курки по-грузинськи. Рукав допоможе зробити блюдо дуже соковитим і апетитним.

Знадобиться:

  • курка-400 гр.
  • картопля-500 гр.
  • морквина.
  • помідор.
  • часникові зубки – 3-4 шт.
  • цибулина.
  • аджика, гостра-столова ложка.
  • лаврушка, копчена паприка, суміш перців, сіль, розмарин – за смаком.
  • вода-150 мл.

Покроковий рецепт:

Почистіть бульби картоплі, закладіть їх в рукав для запікання.

Крупно поріжте моркву, часникові зубчики. Надішліть слідом за картоплею в пакет.

Покришите цибулю четвертинками кілець.

Поріжте томат кубиками. Перекладіть в рукав.

Заправте овочі всіма приправами, зазначеними в складі рецепта.

Промийте курку. Поперчіть, посипте паприкою.

Щедро промажте аджикою.

Перекладіть в рукав для запікання.

Налийте в пакет воду, щільно зав’яжіть рукав. Постарайтеся випустити з рукава все повітря.

Перекладіть заготовку на деко, помістіть його в духовку, прогріту до 200 о с.увімкніть таймер на 40 хвилин.

Соковите, неймовірно смачне чахохбілі готове.

Чахохбілі з курки c вином в мультиварці

Справжні цінителі грузинської кухні додають в чахохбілі трохи вина. Завдяки цьому блюдо стає ароматні і ніжніше.

Інгредієнти:

  • курка – 1-1,2 кг
  • червоне напівсухе вино – 120 мл
  • болгарський перець.
  • цибулина.
  • помідор.
  • часник-3 зубки.
  • соєвий соус-100 мл.
  • хмелі-сунелі, сіль, мелений перець – за смаком.
  • лавровий лист-парочка.
  • кріп, масло для обсмажування.

Як приготувати:

  1. наріжте курку на частини. Навіть якщо ви використовуєте стегенця або ніжки, поділіть їх на більш дрібні шматки. Складіть в миску, поперчіть, посоліть.
  2. налийте в чашу мульти рослинне масло, викладіть м’ясну нарізку. Обсмажте, встановивши режим “жарка” протягом 15 хвилин.
  3. зніміть з помідора шкірку, попередньо обшпаривши його. Солодкий перець очистіть від насіннєвої частини, поділіть на кілька смужок.
  4. складіть перець, помідор, часник, цибулю в чашу блендера, подрібніть в пюре.
  5. додайте в овочеве пюре соєвий соус, червоне вино, лаврушку, хмелі-сунелі, чорний перець. Гарненько перемішайте.
  6. додайте підготовлений соус в чашу з куркою.
  7. встановіть режим “гасіння” на 45 хвилин.
  8. за 10 хвилин до сигналу про закінчення гасіння закиньте рубаний кріп.

Рецепт чахохбілі від сталіка хакішієва (відео)

Чахохбілі з курки з білим вином і сливами в казані

Знайомтеся з ще одним відмінним варіантом чахохбілі, зі сливами. Беріть аличу або будь-які кислі сливи.

Буде потрібно:

  • курка.
  • сливи – 200 гр.
  • біле сухе вино – 100 мл
  • вода – 200 мл
  • помідори – 6-8 шт.
  • лук – 6-8 шт.
  • часник – 5 часточок.
  • кінза-невеликий пучок.
  • вершкове масло-30 гр.
  • соняшникова олія-3 великі ложки.
  • уцхо-сунелі-велика ложка.
  • суміш перців, сіль – за смаком.

ТехнологіяПриготування:

  1. розділіть тушку курки на шматочки середнього розміру.
  2. ошпарьте помідори окропом, зніміть шкірку. Дрібно поріжте м’якоть (а краще натріть на тертці).
  3. налийте в каструлю воду, закип’ятіть. Киньте сливи, проваріть 10 хвилин. Після витягніть, протріть в пюре і поверніть назад, в каструлю.
  4. дрібно порубати часник, кінзу, цибулю настругайте півкільцями.
  5. розігрійте на сковорідці одну ложку масла. Якщо є жир, зрізаний з курячої тушки, додайте. Обсмажте протягом 4-5 хвилин цибульну нарізку. В кінці смаження підсолити, покладіть вершкове масло. Коли воно розтопиться, курячий жир приберіть.
  6. влийте в казан масло, що залишилося, прогрійте його. Обсмажуйте шматочки птиці 4-5 хвилин. Переверніть, посмажте ще стільки ж.
  7. посоліть, поперчіть, залийте вином. Тушкуйте під кришкою ще 5 хвилин.
  8. викладіть в казан помідори, розмішайте. Готуйте на помірному вогні 10 хвилин.
  9. заправте блюдо смаженою цибулею, уцхо-сунелі.
  10. через пару хвилин додайте сливове пюре. Продовжуйте варити при тихому кипінні 8-10 хвилин.
  11. покладіть часник з кінзою, розмішайте, вимкніть конфорку. Дайте чахохбілі постояти чверть години і подавайте на стіл.

Чахохбілі-класичний рецепт з гранатовим соусом

Пропоную віддати данину старим традиціям і додати в підливу чахохбілі гранатовий соус.

Необхідно:

  • курка – 1,5 кг.
  • помідори-2 шт.
  • часник-6 зубків.
  • цибуля-2 головки.
  • солодкий перець.
  • гранатовий соус-велика ложка.
  • оливкова олія – 20 мл
  • томатна паста – велика ложка.
  • кінза – за смаком.
  • коріандр, хмелі-сунелі, червоний мелений чилі – по 1 маленькій ложечці.
  • шафран-щіпка.
  • сіль.

Як готувати:

  1. розберіть курку на частини. Викладіть в казан, обсмажте без масла по 5 хвилин з кожного боку.
  2. залийте помідори крутим окропом, видаліть шкірку. Наріжте кубиками.
  3. обсмажте на сковороді в оливковій олії цибульні кільця (8 хвилин).
  4. перекладіть в казан. Накрийте кришкою. Зменшіть вогонь до мінімального. Гасіть м’ясо ще 10-15 хвилин.
  5. замість цибулі, викладіть на сковороду томатну пасту, прожарьте пару хвилин. Додайте помідори. Гасіть разом 10-15 хвилин.
  6. перекладіть в казан. Додайте болгарський перець, порізаний тонкою соломкою.
  7. посоліть, закиньте всі, зазначені в рецепті, приправи. Гасіть при тихому бурлінні 30 хвилин.
  8. влийте біле вино, продовжуйте готувати чверть години.
  9. додайте гранатовий соус. Тушкуйте ще 30 хвилин.
  10. покладіть рубаний часник, кінзу. Вимкніть плиту. Дайте настоятися 15 хвилин.

Відео-рецепт чахохбілі від іллі лазерсона

У кожного автора свій погляд на приготування знаменитої страви. Уявляю дуже простий варіант від відомого шеф-кухаря. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші страви з курки по-грузинськи.